dijous, 26 de novembre del 2009

LA PEDAGOGIA DE L'ACOMODAMENT

En l'actualitat, vivim immersos en la pèrdua dels lligams pedagògics que van configurar la nova escola dels principis de la democràcia. L'escola convencional, en aquells moments d'incertesa social, va intentar aproximar-se a la premisa de nous models pedagògics per tal de configurar una educació de qualitat. Però bé, tots aquesta esforços s'han vist estroncats per l'ineficaç gestió dels governs, el baix nivell educatiu de les nostres escoles, la poca implicació universitària per tal d'aconseguir l'excel·lència en la formació de nous mestres, el malbaratament de recursos en l'escola, etc., De manera que, actualment, l'escola es troba perduda en una pedagogia sense fonaments i sense cap tipus de sentit. Aquest tipus de pedagogia la podriem denominar “pedagogia de l'acomodament”.


Així que si volem aconseguir una escola de qualitat pels futurs adults del segle XXI, haurem de replantejar-nos moltes qüestions i molts aspectes que, en el present, fan trontollar d'una forma exhausta la nostra escola. Per tant, el conductisme ha de quedar-se en els abismes del passat i obrir el món de l'educació cap a un constructivisme social. On el mestre-dictador passar a ésser un mestre-guia. El mestre-guia ha de respectar els coneixements previs dels seus alumnes, ha de potenciar la formulació d'interrogants per tal que els infants puguin establir dosis de diàlegs acurats, assenyats i educats. I, sobretot, potenciar el treball en societat a partir de marcs simbòlics (marcs socials on els infants puguin efectuar les seves pròpies relacions socials). De manera que la societat educativa no pot anar més lenta que la societat generalista, ja que l'educació sempre ha d'anar més rapida que la pròpia societat. La societat educativa ha d'estar preparada per afrontar els reptes que li ofereix, d'una forma incessant, la societat d'aquest nou segle que tot just acabem de començar.


En conclusió, estimats mestres, ara és l'hora de canviar i de rectificar tot allò que sabem que no ens porta enlloc. Si ho fem junts, de ben segur serà més fàcil.

1 comentari:

Què t'anava a dir ha dit...

et veig una mica revolucionari, però en plan educat. motl xavi. no perdis la flama.